Intergalactische wereldverbeteraars

Share

Nog twee keer slapen en Exhale, de nieuwe Intergalactic Lovers, puilt overal te lande uit de platenbakken. Maar niet voor jou natuurlijk. Nee, want jij weet dat de compact disc versie iets voor dummies is, en dat de limited vinyl — een zwarte en een vrolijk tribaal gekleurd exemplaar — de echte shit zijn, en dat die vanavond al te koop zijn op de showcase in Gent.

Zangeres Lara Chedraoui krijgt de eerste persing voor het eerst in handen terwijl we onze micro nog aan het opwarmen zijn voor het interview. “Het doet mij denken aan een slecht gebatikte T-shirt van uit mijn tijd bij de scouts, maar dan veel beter gedaan en een pak mooier. Echt cool”, vindt ze. En wie zijn wij om dat tegen te spreken?

Ceci n’est pas une pipe

De videoclip van eerste single Between The Lines plukt vrolijk uit het oeuvre van René Magritte. Volgens de band moet je de clip zien als een oproep om, net als de schilder, buiten je eigen denkkader te treden. Idem trouwens met de hoes: een ontwerp van Sammy Slabbinck dat de verbeelding kietelt. 

“Met een beetje meer verbeelding zou de wereld er meteen veel beter uitzien”, vindt Chedraoui. “Alles gaat zo snel en veel mensen slikken klakkeloos wat hen in de krant wordt voorgeschoteld. Deze plaat roept op om opnieuw de tijd te nemen om kritisch naar de dingen te kijken.”

‘Talk! Talk! bijvoorbeeld is een nummer over communicatie. Mensen schamen zich om te zeggen dat het niet goed met hen gaat. Wij willen hen aansporen om weer met elkaar te praten. Niemand is perfect en wie het tegendeel beweert is een leugenaar.”

“Give It Up gaat dan weer over perceptie en de schrik die ons door onder meer media en politici wordt opgelegd. Ik kan bijvoorbeeld niet snappen hoe het komt dat mensen elkaar beoordelen op huidskleur of lichaamsbouw. Ik word daar zo kwaad om. Maar ik blijf geloven in de goedheid van de mens. Onze plaat is er een van hoop. Noem het naïef, maar we hopen veel mensen gelukkig te maken en zo ons steentje tot een betere wereld bij te dragen.”

Gil Norton en de strijkers

Een betere wereld, dat is er ook een die esthetisch verantwoord is, een waarin de gevoelige snaar — pun intended — schaamteloos wordt beroerd. “Het idee om strijkers toe te voegen was ontstaan tijdens de opnames in Groot-Brittannië, maar belandde om een of andere reden in de ijskast. De plaat was zo goed als klaar toen we in november vorig jaar beslisten om er toch voor te gaan”, vertelt bassist Raf De Mey. 

“Het was een noodzakelijke ingreep om de juiste melancholische toon in sommige nummers vast te leggen. Gil (Norton, de producer, maar ook die van Pixies, Foo Fighters, Counting Crows, nvdr), schrok zich een bult toen we met die violen op de proppen kwamen. Cedric Murat, violist bij onder andere Hooverphonic, leek ons de geknipte man voor de job. De efficiënte en snelheid waarmee hij voor die zes nummers de arrangementen inspeelde, was indrukwekkend. Hoe we dit live gaan opvangen, moeten we wel nog uitzoeken.”

The Lovers plus twee

Wat wel vaststaat, is dat Philipp Weies (Go March, Manngold) live opnieuw de band vervoegt. Chedraoui: “Philipp maakt geen deel uit van het schrijfproces, maar live spelen zonder hem, dat voelt als een cafe zonder bier. Philipp vertaalt onze nummers naar zijn klankkleur, wat hem onmisbaar maakt voor onze live sound. Onze vijfde Beatle, zoals een muziekmagazine hem ooit omschreef. En dan is er Patrick, onze geluidsman, evenzeer onlosmakelijk verbonden met onze live sets. En zo bestaan Intergalactic Lovers live eigenlijk uit zes Beatles!”

De wereld veroveren

“We hebben er met de hele band van bij het begin voor gekozen om veel in het buitenland te spelen”, herinnert Chedraoui zich. “Buiten de landsgrenzen zijn we nog een relatief kleine band en dat leidt soms tot grappige situaties. Toen we paar jaar geleden op een festival aankwamen met onze camionette, dacht Tom Barman dat het de festival shuttle van dienst was. Die mannen toeren natuurlijk met nightliners en alles erop en eraan. Bij ons is het nog allemaal DIY.”

“Het is een keuze die ons best wat geld en energie gekost heeft. We hebben ooit eens voor 100 euro het voorprogramma van Future Islands in Berlijn gespeeld, terwijl de kosten om daar te geraken vijftien keer hoger lagen. Maar goed, dat doe je omdat je hoopt dat het later zal renderen. Ondertussen hebben we al een paar keer het voorprogramma van Future Islands mogen verzorgen en hebben ook andere bookers ons opgemerkt. Opdracht volbracht.”