MIAVA eert overleden drummer Jelle Tømmeleyn

Share

Het is begin 2016: MIAVA staat op het punt om de studio in te duiken en niet alleen om hun laatste geesteskind in te blikken. Ook ‘Essay On Bentham’ — de MIAVA-plaat uit 2013 — willen ze op vinyl releasen. En dan stuikt alles op dramatische wijze in elkaar: in de nacht van 7 februari laat Jelle Tømmeleyn, man van de drums, het leven bij een aanrijding met vluchtmisdrijf. In hun verdriet en verslagenheid bergen de overgebleven leden alle verdere plannen op. MIAVA houdt op te bestaan.

Als instrumentale totaalplaat die ook internationaal probleemloos stand houdt, groeide ‘Essay On Bentham’ sinds de release in 2013 uit tot een klassieker in het genre. Dat Rough Trade, het label achter The Smiths, Arcade Fire en Babyshambles, destijds enkel voor uitgave op cd tekende, wordt vier jaar na datum goedgemaakt door Music Mania Records. ‘Essay On Bentham’ ligt eindelijk in de platenbakken. 

ONE MORE SONG

De nummers op ‘Essay On Bentham’ vormen vier hoofdstukken, gebaseerd op de pijlers van Jeremy Benthams theorieën over het utilitarisme (A Strange Trip Through Fear, Control, Profit and Absorption). "Surrounded by Giants verzorgde het artwork dat helemaal tot zijn recht komt op zo’n 2LP gatefold", glundert Thijs Vangheluwe. "Jelle zou ongetwijfeld apetrots zijn." Als extra track krijg je ‘Ignore Alien Orders’ op je bord, waarin Jelle zelf te horen is.

HOMMAGE AAN JELLE

Het verkeersongeval dat Jelle het leven kostte, liet de overige bandleden van MIAVA verweesd achter: exit alle toekomstplannen, de dood van Jelle betekende einde verhaal. Niet dus, want door de plaat op vinyl uit te brengen, staat er vandaag toch weer een stukje MIAVA. Allemaal voor Jelle, zegt de band, die graag vertelt hoe veel skills hun drummer wel had. Jelle trommelde ook voor Blackbird Phantom en The Heavy Crowne. “Maar zijn talent reikte nog verder”, vertelt Brecht Vanvyaene. 

“Toen de Nederlandse band Komatsu zonder drummer viel, nam Jelle halsoverkop zijn plaats in en ging hij zes weken mee op tour als voorprogramma van John Garcia. Hij had die Komatsu-nummers in geen tijd onder de knie. En zo heeft hij nog wel wat krachttoeren uitgehaald.”

Melanie Søenen, de vriendin van Jelle, maakte die fatale winternacht aan zijn zijde mee. Op 28 oktober 2017 plant Melanie een eerbetoon aan haar verloren vriend. Samen met de vader van Jelle, gitarist Thijs, producer/muzikant Ace Zec en een hoop anderen, timmert ze aan ‘HARDT - In Loving Memory Of Jelle Tømmeleyn’, een avond gevuld met shows van bevriende bands, waaronder FOPAW, Raveyards en SHHT. Het waren zij die ook de schouders onder vele andere acties zetten, waardoor ‘Every heart is a beating piece of shit’ van MIAVA bijvoorbeeld in StuBru’s ‘Week van Eigen Kweek’ gestemd werd.

COMET STREET

Nogal wiedes dat Comet Street niet kon ontbreken op de affiche van HARDT. Volop gesteund door hun achterban, stampten de overgebleven leden van MIAVA Comet Street uit de grond. De bandnaam verwijst naar de plek waar Jelle repeteerde, wat bevestigt dat de eerste plaat hulde zal brengen aan de gemiste drummer. Jelle Reynaert, Thijs en Brecht zitten vol fris nieuw animo en postten Brecht neer voor de micro, meteen een verschil met het instrumentale MIAVA, dus.

De drummer van deze nieuwe formatie werd gevonden in de hoedanigheid van Minco de Bruin, die zijn kunsten etaleerde in een videofragment en daarmee 50 kandidaten met de vingers in de neus voorbijstak. De klik was er en meteen ook de goesting om met Comet Street de sterren in te schrijven.

Terwijl de band samen met producer Ace Zec aan het nieuwe album sleutelt, beloont Leffingeleuren hun veerkracht met een plaats op hun affiche. ‘Sundown on K2’ is de naam van de track die je honger moet opwekken. Ogen en oren open voor de tweede single ergens dit najaar en het album op 7 februari 2018.