De platendraaiers van Nonkel Bob

Share

Bob Driege? Die baat sinds 1981 Record Shop Vynilla uit op de Sint-Kwintensberg in Gent. Halverwege de helling vormt zijn winkel een ideale rustplaats voor muziekliefhebbers.


Technics 1210 MK2

Het is in die winkel dat zowat achttien jaar geleden bij een inbraak twee Technics 1210 MK2 werden ontvreemd. Bob had er gelukkig ook thuis twee staan, en nam er eentje mee naar de shop. Sindsdien draait de platenspeler elke dag. Het enige dat Bob jaarlijks vervangt, is de naald. En dat is broodnodig als je het aantal draaiuren bekijkt!

Bob: “Op vlak van audio zijn er betere platenspelers dan de technics MK2, maar zijn oerdegelijke vering is buitengewoon. Als DJ op locatie - waar de omstandigheden vaak verre van ideaal zijn - is dat een grote zorg minder. Let wel op voor lookalikes zoals de JB Systems 2000 die qua kwaliteit niet in de buurt komt van het origineel. U bent gewaarschuwd.”

Liefde voor muziek

Toen Bob begin jaren ‘70 in Gent kwam studeren had hij nog geen platendraaier. Als lid van de mediatheek in Brussel was platen kopiëren op cassette de goedkoopste manier om muziek te leren kennen. Het was ook in die periode dat de liefde hem in het landelijke Nukerke bracht. Daar had een café net zijn jukebox afgedankt, en belandden 200 originele singles zonder hoes op straat. Chuck Berry, Elvis Presley, Fats Domino… Fantastisch!

Kenwood

Bob moest dan wel sparen voor een platendraaier, klankkasten en versterker. In 1974 was het eindelijk zover. En de versterker in kwestie - een Kenwood ka 6004 - staat na al die jaren nog steeds zijn mannetje. De platendraaier heeft hij niet meer, en de Wharfedale-luidsprekers boxen belandden wegens te zacht klinken op zolder. Hij kocht immers voor 300 frank een paar Kenwood-klankkasten over van een cafe in Sint-Amandsberg. En die staan tot op vandaag nog steeds in de winkel.

Bob: “Buiten die eerste aankopen heb ik nog nooit nieuwe toestellen gekocht. Ik ben geen audiofiel, al die high end apparatuur is niet aan mij besteed. Voor mij staat de beleving centraal. Het geluid moet natuurlijk goed zijn, maar de sfeer is minstens even belangrijk.

Neem die nu deze Calypso*-platen. Dat zijn opnames uit de jaren ‘40 die niet remastered op vinyl zijn geperst. Die kraken ongelooflijk, maar dat maakt niet uit. Na enkele minuten vertoef je in de sfeer en ambiance van die tijd. En dan maakt het geen verschil of je pickup 500 of 5000 eurootjes kost.”

Bob: “Eind jaren ‘80 klopte een man met geldproblemen bij me aan. Hij verkocht al zijn platen en audio apparatuur. Zo kon ik een twee Pioneer HPM 150 op de kop tikken. Ik was meteen verkocht aan het geluid van deze imposante klankkasten. Maar het heeft niet veel gescheeld of ik had ze niet meer. Toen we enkele jaren geleden aan het verbouwen waren, had mijn vriendin me overhaald om in het plafond speakers te plaatsen. Toen een architect langskwam voor de keuken, merkte hij de boxen op en kon hij zijn bewondering niet onder stoelen of banken steken. Toen ik zei dat ik ze van de hand ging doen, overtuigde hij me dat ik wel goed gek moest zijn om deze te verkopen. 

Als dj had ik vroeger twee inbouw Lenco’s L75. Samen met mijn broer bracht ik als Muziekmachien Oxelvoght overal in België mensen aan het dansen.

Muziekmachien Oxelvoght

Bob: “Als dj had ik vroeger twee inbouw Lenco’s L75. Samen met mijn broer bracht ik als Muziekmachien Oxelvoght overal in België mensen aan het dansen. We hadden toen een volledig meubel gebouwd, met inbouw platenspelers, lichtinstallatie, equalizer. Groot nadeel was dat die Lenco’s geen snelstarters waren, en dat is nog zacht uitgedrukt. Maar daar hadden we een trucje op gevonden. We vervingen het rubber door een uit vilt uitgesneden plaat, iets groter van diameter dan de plaat zelf. En die uitsprong gebruikten we om de plaat op de juiste song tegen te houden, zodat we die konden loslaten als de Lenco na een rotatie op snelheid was.”

Tweedehands

Bob: “Ik kan iedereen een betaalbare tweedehands platendraaier aanraden, en dat zeg ik niet omdat ik er zelf verkoop. Oude platendraaiers zijn kwalitatief van een ongekend niveau en alleen de naald vraagt een regelmatige vervanging. Best is dat je daar niet teveel op de centen let. Met een naald van Stanton of Ortofon bijvoorbeeld zit je ook bij zwaar gemasterde platen die meestal diepere groeven hebben goed. Goedkope naalden springen in dit geval op van de plaat en dat wil je liever niet.”

“En paar jaar geleden kreeg ik een Lenco 78 in mijn bezit, die ik zo mooi vond dat ik hem niet weg kon doen. Die prijkt nu in de winkel naast de Technics MK2. En het mag gezegd worden, het is een plaatje.

Een gouden tip van nonkel Bob, de Tante Kaat van het zwarte goud.

Spik en span tips

Bob: “En verder kan ik alleen maar aanraden om je platen af en toe te reinigen. Ik doe dit met een zeemvel dat vakkundig rond een spons is genaaid. Dit is al jaren mijn wondermiddel. Mijn moeder heeft zelfs jarenlang ‘Vynilla-sponsjes’ gemaakt. Nu besteed ik dit uit aan een naaister. Groot voordeel is dat je platen er ook antistatisch door worden en ze dus geen stof aantrekken. Meteen waarschuw ik jullie voor vilten kussentjes. Niet alleen duw je daarmee het stof dieper in de groeven, je plaat wordt er statisch door en zal nog meer stof aanzuigen.” Een gouden tip van Bob, de Tante Kaat van het zwarte goud.