De platenspeler van Lorin Defore van Music Mania.

Share

Iedereen kent de SL 1200 MK2, de legendarische platendraaier van Technics. Maar wist je dat die ook een grote broer heeft? Die is minstens even legendarisch en steekt er op vlak van kwaliteit met kop en schouders bovenuit.

Maak kennis met de Technics SP10 MK2. Dit toestel werd onder andere gebruikt bij BBC Radio en tal van studio’s wereldwijd. Met zijn Quartz-aandrijving en externe voeding was hij uitermate geschikt voor radio. Bijgevolg werd hij eind de jaren ‘70 de standaard in elke zichzelf zelfrespecterende studio. De Garrard 401s - die deze taak tot dan toe op zich had genomen - moest wijken voor deze uitgekiende platenspeler van Japanse makelij.

Maar waar is die Technics SP10 MK2 nu? Wel, we vonden er eentje in de woonkamer van Music Mania’s Lorin Deforce. Die kon de platenspeler een tiental jaar geleden op de kop tikken en was meteen geïntrigeerd door het toestel. De SP 10 bestaat eigenlijk enkel uit het plateau en de motor. De voeding - ook van Technics - is apart. Andere componenten als behuizing, tonearm en dergelijke kan je naar eigen smaak en vermogen toevoegen.

Plaatjes draaien was na Lorin’s aankoop echter nog niet aan de orde. Het toestel was in goede staat, maar de externe voeding ontbrak. In zijn zoektocht vond Lorin veel complete toestellen, maar nooit de batterij apart. Na meer dan zes maand zoeken vertrok in Australië toch een postpakket richting Gent. Best een dure bedoening natuurlijk, rekening houdend met het gewicht van die zwaar uit de kluit gewassen externe voeding. 

En dan had Lorin nog klankkasten en een naald nodig. De SP 10 die hij kocht was immers al voorzien van een SME-tonearm, met als troeven een enorm lichte weerstand en perfecte balans. Het werden Cerwin Vega-klankkasten, subwoofers en een Grado-naald. De dubbele setup met 4 klankkasten en 2 subwoofers - die eerder dienst deden in de oude ‘Blue Room’ van de Music Man Dance Store - zorgen tegenwoordig dus voor een geluid waar menig audiofiel het water van in de mond krijgt.

Onlangs nog verkocht de BBC na jaren trouwe dienst een een uniek meubel met twee ingebouwde SP 10’s via Ebay. De koper telde er 8100 euro voor neer, en moest nog eens 1/10 van dat bedrag ophoesten voor de verzending.

Daarnaast heeft Lorin ook een Technics 1200. Twee zelfs. In een grijze uitvoering. Beide aangesloten aan een Vestax mengpaneel. Fier is hij ook over zijn Luxman PD-282, die hij samen met een platencollectie te koop kreeg aangeboden. De platen waren niet veel soeps, maar de platendraaier met zijn heerlijke vintage uitstraling was dat des te meer.

Wat Lorin voor wat gebruikt? Plaatjes draaien gebeurt op zijn twee 1200’s. De SP 10 dient voor speciale gelegenheden. En de Luxman die moet het van zijn looks hebben. Benieuwd welke plaatjes Lorin graag draait? Check dan Lorin’s collectors interview.