Driecolore: Jimmy Dewit (Belpop Bonanza)

Share

In this feature a record lover highlights his or her three favorite Belgian vinyl records. Jimmy Dewit is 1/2 of Belpop Bonanza. This multi disciplinary project recently won an 'Outstanding Contribution Award' at The Vinyl Frontiers 2018. Jimmy is also part of Discobar Galaxi and is a musician and sound engineer. Jimmy selected three recent Belgian records for his Driecolore, all released in 2018:

1. The Me In You - Stuart Conroy 1974 - 1978

Discogs

Jimmy: "De plaat die me als een warme deken door de winter haalde. Gorillaz go Americana in Diest: wijdse gitaardelays, lieve synths, breekbaar gezongen. Het verhaal erachter maakt het nog mooier: de groep vindt een doos met foto’s en nota’s en een oude BASF cassette van een nobele onbekende, Stuart Conroy, met daarin schetsten van poëzie en muziek. Ze gebruiken dit als raamwerk voor een hele plaat rond de inmiddels overleden Schot. Prachtig album."

2. David Poltrock - Mutes

Discogs

Jimmy: "David Poltrock, tot op heden vooral bekend in dienst van anderen als toetsenist, doet eindelijk zijn eigen ding. Waarom naar Berlijn gaan voor Nils Frahm, of moeilijke uitheemse termen als contemporary classic gebruiken, als het allemaal in eigen land te vinden is ? Dit is een pareltje van een instrumentale Belpop-plaat, een soundtrack van vele films die nog gemaakt moeten worden. Het komt allemaal uit de geniale pianovingers van onze landgenoot Poltrock. Eerder minimal van inborst, meestal erg mooi en melancholisch. We kijken reikhalzend uit naar deel 2 en deel 3 uit deze instrumentale piano-trilogie : elke 88 dagen verschijnt er een nieuwe. (88 : aantal keys op een piano). Next up: Moods. Daarna: Machines."

3. Condor Gruppe - Interplanetary Travels

Discogs

Jimmy: "Derde langspeler van dit instrumentale spacecowboy-orchestra. Klinkt als Pink Floyd die samen met Gainsbourg en Bob Moog naar een western kijkt terwijl er exotische krautrock op de achtergrond opstaat. Het is eigenlijk vanalles: het is filmmuziek van onbestaande films, het is science fiction, het is western en het is psychedelisch tegelijkertijd, maar vooral: het is een erg aangename plaat om naar te luisteren. Platen waarvoor het concept “album” destijds werd uitgevonden: moeten in hun geheel beluisterd worden. Haast je naar de winkel om je (beperkte) vinyl te scoren. En ga ze vooral live zien. Veel volk en veel instrumenten. Zelfs sitars."