Driecolore: Pieterjan Vervondel (Madensuyu)

Share

In this new feature a record lover highlights his or her three favorite Belgian vinyl records. Pieterjan Vervondel is the drummer of the band Madensuyu. They recently released their third album called 'Current'. 

1. Ipiki Ookami: 2255

Bandcamp

"Dubbelvinyl uitgekomen in 2015. MC Steven Segers maakte voor het eerst eigen tracks als Ipiki Ookami toen hij in 1999 in Japan belandde. Hij verbleef er regelmatig, en was er ook toen de Fukushima-ramp plaatsvond. Hij schreef de gebeurtenissen van hem af en terug in België verzamelde hij toppers uit de hiphopscene als DJ Grazzhoppa en Barbarossa om "2255" op te nemen.

Maar dit is meer dan Belgische hip hop. De baritonstem van Ipiki klinkt bij momenten als Barry White, met het hart and the soul op de juiste plaats. Geen stoerdoenerij van b**** here and d*** daar. Zijn rhymes zijn oldschool, de arrangementen geniaal. De bende die hij rondom hem heeft geschaard is een collectief met verschillende achtergronden. Niet enkel muzikanten uit de hiphopscene dus maar ook een klassiek gitarist, een reggae-bassist, graffiteurs, jonge rappers en dansers die er live dan ook een feest van maken. Tribes United, zo klinkt dit album."

2. Flor Peeters: Hymn preludes for the liturgical year opus 100

"Deze plaat is uitgekomen in 1979 nadat de BRT een grootst opgezette radio-uitzending op poten had gezet gewijd aan Opus 100, het Magnum Opus van orgelvirtuoos en componist Flor Peeters. Er staan 12 koraalvoorspellingen op gezongen door telkens een ander koor. De koraalmelodieën zijn kort, a capella en heel erg sacraal waarna Flor Peeters er telkens invliegt met massieve orgelpartijen. De kracht van dit kerkinstrument is perfect gecapteerd. In de plaat zit een soort stil-luid structuur, een voor en een na. Twee tegengewichten die elkaar in evenwicht houden.

(Deze plaat is in mijn platencollectie gekomen na het overlijden van mijn grootouders langs mijn vaders kant. In dat gezin stond de platendraaier heel erg centraal in de living. Meestel werd er klassieke muziek gedraaid, niet zelden van religieuze aard. Boven op hun kamers luisterden mijn nonkels dan op hun platendraaiers met koptelefoon naar Dire Straits, Bob Dylan en Joy Division.

Nu ik Flor Peeters weer eens oplegde weet ik: zowel in de living als op de slaapkamers werd rock and roll geluisterd!)"

3. Gamelan Voices: I

Discogs.

"Bart Demey, die Current van Madensuyu geproduced, gemixt en gemasterd heeft, is al jaar en dag samen met Tania Gallagher een onafscheidelijk muzikaal duo als Galacticamendum, Nid and Sancy, The Living Islands en Gamelan Voices. Deze vinyl plaat (uitgekomen op Apollo Records) is gegroeid in Bali waar ze al decennia een tweede thuis hebben gevonden. In ontmoetingen met de Balinese cultuur ontsproot Gamelan Voices. Niet door field recordings te remixen, maar door de ziel van de gamelan en andere traditionele instrumenten de vatten en er een meeslepend muzikaal werkstuk van te maken. Deze plaat kan je met de koptelefoon beluisteren en je geraakt in trance. Of je kan ze door het huis laten knallen en een energieopstoot wordt jouw deel. Of je kan ze live gaan beleven waar alles tot in de puntjes is afgesteld om er een meditatieve trip van te maken. Magische plaat met andere woorden."