Exclusieve voorpublicatie 'Belgian New Beat' boek

Share

Eind deze week komt het langverwachte boek 'Belgian - New Beat' uit. De uitgave wil 30 jaar na datum de correcte geschiedschrijving op papier zetten van een genre dat slechts enkele jaren bestond en typisch Belgisch was. Nergens anders ter wereld hoorde je zulke bijzondere beats uit de speakers van clubs en underground radio's komen. Het boek gaat ook in op de bijhorende dans en kledingstijl die even uniek waren als de muziek zelf.

De auteur van het boek is Kristof Vandenhende. Hij geeft tekst en uitleg over zijn levenswerk.

TVF: Vanwaar het idee om de geschiedenis van New Beat in een boek te gieten?

Kristof: "Ik was er al jaren mee bezig. Ik voelde een serieuze leemte in de Belgische muziekgeschiedenis. De typische auteurs zoals Jan Delvaux of Gust De Coster fietsen er altijd omheen. Ik heb lang een website gehad waar ik verhalen uit de geschiedenis van de New Beat op deelde. Ik merkte dat die druk bezocht werd en op een gegeven moment voelde ik m'n verantwoordelijkheid groter worden. Ik kon niet anders dan de website offline halen en er echt m'n levenswerk van maken. Ik ben 60 verschillende hoofdrolspelers gaan bezoeken, met de bedoeling alle verhalen die de ronde deden op hun echtheid te gaan testen."

TVF: Wat voor verhalen heb je onder de loep genomen?

Kristof: "Echt de typische clichés, zoals of het nu begonnen is in Antwerpen of Gent. Of wat nu eigenlijk de eerste echte New Beat plaat was. Het blijkt zoals steeds allemaal iets genuanceerder dan zwart of wit. Op die 18 maanden tijd dat het genre echt bestaan heeft, is er veel gebeurd in het hele land. Maar mensen in Antwerpen hadden op zich weinig benul van wat er in Moeskroen of Charleroi gebeurde. Het is zodanig snel weer op z'n gat gevallen, dat er nadien ook nog weinig aandacht aan is geschonken."

TVF: Heb je dingen ontdekt die nog niet geweten waren?

Kristof: "Ja, ik stond te kijken van het verhaal over de eerste plaat met de naam 'New Beat'. Dat nummer blijkt pure diefstal van een Hollandse New Wave plaat. Toch wel een straf verhaal."

TVF: Was je zelf een zware New Beat fan in de jaren '80?

Kristof: "ik ben veel uit geweest, maar ik was eigenlijk nooit een zware New Beat fan. Ik stond toen eerder aan de zijlijn en ben er pas later echt diep ingedoken. Nu mag je me alles vragen."


The Belgian New Beat boek komt deze week uit en valt nu al te bestellen via de website. Er is ook een cd-compilatie en een groot feest in de Gentse Vooruit.

(Klik op de voorpublicatie om te vergroten.)