Een album opgedragen aan zijn overleden dochter Lena

Share

Gruzelementen

Zeven jaar geleden sloeg de dood van Alexander Kerkhof’s dochter Lena zijn leven aan gruzelementen. Vrij snel had Alexander het idee om als eerbetoon een plaat op te nemen. Tien nummers werden in die periode in zeer ruwe vorm in elkaar gecomponeerd. In de totale chaos die volgde, was er echter geen plaats voor muziek maken. En zo kwam de afwerking van die nummers pas jaren later op gang, toen Alexander een periode van puur overleven afsloot. Zelden stak een artiest zoveel energie, emotie en tijd in één plaat. Onder het pseudoniem kerkov verscheen op 2 augustus, exact 7 jaar later, het album Gruzelementen. Het resultaat is een pakkend verhaal dat je vanaf de eerste seconde bij de keel grijpt. Tien nummers, van herrie naar rust, een soundtrack bij het leven.

kerkov

Muzikaal is dit een soloproject. Alexander kan geen partituren lezen en neemt op dit album zelf gitaar, bas, contrabas, drums, percussie, ebow, piano en synthesizer voor zijn rekening. De reden is eenvoudig, zo vertelt Alexander: “Uit bezorgdheid dat iemand anders het niet even gemeend zou doen, nam ik elk detail voor eigen rekening. En dat koste veel tijd en energie. Zo had het nummer ‘Zon en Maan’ een baslijn nodig, en wou ik daarvoor een contrabas gebruiken. Ik huurde een contrabas en ging de uitdaging aan. Na maanden intensief oefenen lukte het me om de baslijn in te spelen en kreeg het nummer ‘Zon en Maan’ zijn definitieve vorm.” En die intensiteit hoor je op de plaat. ‘Gruzelementen’ vormt de neerslag van een lang en moeilijk rouwproces, waarbij Alexander troost putte uit zijn eigen muziek.

Voor sommige nummers deed hij wel een beroep op andere muzikanten: “Op ‘Heartbeat’ speelt Dick Descamps (van Id!ots en The Whodads) bas en Frederik Van Den Berghe (van Admiral Freebee, The Whodads) drums. Voor een paar nummers kreeg ik vocale ondersteuning van Dick Dobbelaere en dichter Akim AJ Willems. Die extra inbreng hebben naar mijn gevoel het album naar een hoger niveau getild. Het geoefend oor en vakmanschap van Frederik Jerboa Dejongh (Jerboa Mastering studio) was een belangrijke schakel in het afwerkingsproces van de plaat. En zo vielen op het einde alle puzzelstukjes in elkaar. Het was echt aftellen naar de testpersing. Die eerste luisterbeurt bevestigde dat het afgewerkt geheel goed klonk en dat was best een emotioneel moment.”

Een 3D scan van mezelf als basis voor de hoes.

In eigen beheer

Voor de praktische kant van het uitbrengen van zijn album op vinyl deed Alexander een beroep op de expertise van Consouling Sounds. Hij leerde het label kennen via de opnames van de Pop-O-Rama, het Canvas programma waaraan hij meewerkte. Alexander besloot om alles in eigen beheer te doen. Zelfs het artwork, inclusief een 3D-scan van z’n eigen lichaam komt uit z’n eigen creatieve brein. 

Verdriet

Alexander hoopt dat z’n muziek hoop en troost kan bieden: “Gruzelementen. Geen enkel woord omschrijft beter mijn leven van de laatste jaren. Mijn wereld stortte in toen Lena plots overleed. In de lijdensweg die volgde gingen ik en mijn vrouw uit elkaar. Verdriet is zo persoonlijk, het herleidt een mens tot zijn innerlijkste zelve. Er is geen façade meer waar je je kan achter wegstoppen. En mijn vrouw en ik hebben elkaar jammer genoeg in ons verdriet niet meer teruggevonden. Een herkenbaar verhaal voor veel ouders die met de dood van een kind te maken krijgen. In die zin hoop ik dat luisteraars hoop en troost kunnen putten uit mijn muziek, en het hen kan helpen een ingrijpende gebeurtenis als de dood van een kind een plaats te geven.” 

Niemand weet wat de toekomst brengt, maar er is hoop, gelukkig maar.

Hoop

Alexander blijft niet bij de pakken zitten. “De vrije ruimte die ontstond na het loslaten van dit project mondde meteen uit in een reeks nieuwe ideeën. En dat doet deugd. Het verdriet zal blijven maar ik vecht er niet meer tegen. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar er is hoop, gelukkig maar.

Alexander brengt de plaat, geheel DIY, zelf van platenboer tot platenboer. Via de website van Consouling kan je ‘m ook te pakken krijgen..