Je hebt draaien en je hebt draaien!

Share

Tot voor enkele jaren was een nieuwe betaalbare platenspeler vinden een helse zoektocht. Met weinig kennis van zaken was het kopen van een tweedehands platenspeler bovendien geen sinecure. Met de opmars van vinyl als drijfveer is het aanbod aan platenspelers sterk gestegen. En dit in alle prijsklasses. Veel muziekliefhebbers zweren echter bij oude platendraaiers, geërfd van vaderlief of tweedehands op de kop getikt. Gezien zowel de plaat zelf als de speler eigenlijk geen technische evolutie doormaakten, staan die oude toestellen ook vandaag nog hun mannetje. Meer zelfs, het is vaak ongelooflijk hoe ze de tand des tijds hebben doorstaan. Toch produceren merken als Pro-Ject, Rega en zelfs oude rotten als Technics en Lenco ook nieuwe, degelijke en mooi vormgegeven toestellen. Met dit in het achterhoofd gaan we wekelijks op zoek de platendraaier achter de verzamelaar.

Michell Transcriptor Hydraulic

Lars Cosemans - de eigenaar en bezieler van Coffee & Vinyl te Antwerpen - tikte jaren geleden een Michell Transcriptor Hydraulic op de kop. Thuis heeft hij van dezelfde producent de Gyrodec. Zijn fascinatie voor dit futuristische model begon jaren terug, toen Lars een nogal exclusief model uit deze reeks kocht maar later weer van de hand deed. Het toeval wil dat Lars rond die tijd bevriend raakte met Philip Mathews, die als verdeler van de Michell-platenspelers ook de ontwerper kende. De spijt en fascinatie groeide met de jaren, en het kon niet anders dan er ooit opnieuw een Michell de plaatjes laat draaien ten huize Cosemans. Het werden er twee: eentje voor thuis en eentje voor in de winkel. En dat Lars plaatjes genoeg heeft om te draaien, 50.000 meer bepaald, kon u eerder al lezen in de 'collectors' sectie op onze website.

Michell Gyrodec

Het ontwerp is op zijn minst opzienbarend te noemen. Het gebeurd niet vaak dat degelijkheid en design zo mooi samen gaan. De ontwerper van de draaitafel, de reeds overleden John Michell, was een technisch genie die voor de film 2001: A Space Odyssey het ruimteschip Discovery ontwierp én verantwoordelijk is voor de ogen van Star Wars' C-3PO. Deze draaitafel verscheen ook in A Clockwork Orange. Daarnaast heeft Lars ook een tweedehands Technics SL1200, de ondertussen legendarische platenspeler. Lars: “Die toestellen zijn zo onverwoestbaar dat Technics er bijna failliet is door gegaan. Het is natuurlijk een totaal ander soort platenspeler dan de Michell’s die ik heb. Alles heeft zijn doeleinden. Een Michell is gebouwd voor waar luistergenot, terwijl de Technics dient voor de job op zich, makkelijk en snel in gebruik is en daardoor bij dj’s de meest geliefde platendraaier werd.”

In perfecte staat betaal je al gauw 1000 tot 1500 euro voor een model Transcriptor van eind jaren ‘70. En daar horen natuurlijk nog degelijke speakers en een versterker bij.

Volgende week draaien we plaatjes op de platendraaier van Kurt Overbergh, artistiek directeur van de Ancienne Belgique.