Kortrijk's finest vinyl: a guided tour

Share

Kortrijk is een bruisende muzikale stad. Als je bands voortbracht als Ozark Henry, Goose, Blunt en SX mag je dat zeggen. Met De Kreun, The Pit's en Sonic City festival heeft de stad ook een puike concertagenda. En daar houdt het niet op. Kortrijkzanen kunnen in maar liefst drie platenwinkels terecht voor hun maandelijkse dosis vinyl: Kortom blaast weldra zijn eerste verjaardagskaarsje uit, er is de gevestigde waarde Popcenter en nieuwkomer The Vinyl Corner. Een overzicht

Houyet: The Vinyl Corner maakt deel uit van een nieuwe boeiende plek in Kortrijk.

The Vinyl Corner opende op 1 september de deuren. Het is als nieuwkomer de vreemdste eend in de bijt. De shop maakt deel uit van stadscafé Pand.A dat op zijn beurt deel uitmaakt van het vernieuwde conservatorium. Bruno Houyet is de platenboer van dienst. The Vinyl Corner is gespecialiseerd in soul, jazz, funk, hiphop en reggae en je vind er een ruim assortiment soundtracks. Naast een hoop platen aan 2 euro vind je er ook meer zeldzamer en dus duurdere tweedehands platen. In de eerste maand verkochten vooral de nieuwe Soulwax en Stuff erg goed. Houyet wil als platenzaak lokale bands steunen en zo vind je er bijvoorbeeld Nights In The Scullery van noise-doom-sludge band Darqo. Houyet brengt bovendien binnenkort als lid van hiphop collectief NTREK zelf een album uit waar onder andere Brihang aan meewerkt.

Sortino: Dat er iemand een pint omstoot over een bak vinyl is mijn grootste nachtmerrie, daarom is het verboden om drank mee naar boven te nemen.

Kortom, een vinyl shop, café en exporuimte, bestaat binnenkort 1 jaar. Bruno Sortino heeft er nog steeds ongelofelijk veel zin in. De moeilijkste maanden zijn achter de rug. Het einde van de werken aan het Overbekeplein zijn in zicht en daarna zal het plein behoren tot een van de gezelligste plekjes van Kortrijk. Bruno Sortino combineert een halftijdse job als transporteur met platenboer. Sortino: “De dagen dat ik gesloten ben, breng ik door in mijn bestelwagen en luister ik naar massa’s muziek. Vaak heb ik dan ook de tijd en de rust om nieuwe plannen te smeden.” Naast hiphop en elektronische muziek is Kortom gespecialiseerd in psychedelische rock uit de ‘60en ‘70. (The Seeds, Modern lovers, Count five).
Daarnaast wil Kortom ook het uithangbord zijn voor lokale artiesten en kunstenaars. Zo zijn er regelmatig DJ sets en expo’s. Sortino: “Ik volg nauwlettend de programmatie van bijvoorbeeld muziekclub The Pit's om mee te zijn wat lokaal en in bepaalde genres allemaal beweegt. Platen van lokale bands krijgen een speciaal plekje in de winkel. Met alle nevenprojecten van Balthazar ( Warhaus, J. Bernardt en Zimmerman) worden we momenteel uitermate verwend. Al zijn dat niet de best verkopende titels. Iedereen moest afgelopen maanden de duimen leggen voor de nieuw Millionaire.” De winkel bevindt zich op het eerste verdiep. Op het gelijkvloers is de bar en exporuimte. Daar is het ook mogelijk om met een drankje platen voor te beluisteren. Binnenkort komt er nieuwe dubbele beglazing in functie van geluidsoverlast en daarna hoopt Bruno Sortino meer optredens te kunnen organiseren. 

Merlevede: Ik raad niemand aan om anno 2017 nog met een record shop te beginnen.

Een icoon in de streek en ver daarbuiten is Popcenter. Eigenaar Jacques Merlevede is een oude rot in het vak die al meer dan 45 jaar achter de toog van een record store staat. Merlevede heeft één gouden tip voor beginners: specialiseren is overleven. En dat deed hij. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden, vind je in Popcenter cd’s en platen van Hard Rock bands in de brede zin van het woord. Dat is niet altijd zo geweest. “Toen ik in ‘72 Popcenter opende bestond de term Hard Rock nog niet. Pop was in die tijd vooruitstrevend. Later werd Popcenter deel van Music Mania dat in 2007 failliet ging. Ik ging echter niet bij de pakken zitten en opende terug een winkel onder de naam Popcenter. De winkel verhuisde in de afgelopen jaren regelmatig. Op een bepaald moment was er zelf een zaaltje met plaats voor 400 man en organiseerde ik talloze optredens. Zelfs Iron Maiden trad er nog op.”

Merlevede heeft altijd de lokale bands gesteund. Al ziet hij met lede ogen aan hoe moeilijk het is geworden voor kleine bands om nog een album uit te brengen. Hij vreest dat er een moeilijk periode op komst is. “Veel festivals in binnen-en buitenland putten al jaren uit dezelfde vijver en geven andere bands geen kansen. Een pak headliners van onze festivals ruilt binnenkort het podium in voor een plek in het rusthuis. Ik vrees dat de muziekindustrie als een kaartenhuisje in elkaar gaat storten. Het draait te veel om geld terwijl het over de muziek zou moeten gaan. En dan is er nog de slecht distributie. Het is soms maandenlang wachten om iets in stock te krijgen. Dan zijn albums van kleinere bands het slachtoffer van lange wachttijden en slechte communicatie. Talent is er nochtans genoeg. Check maar eens al die straffe bands van eigen bodem zoals Phoenix Rebellion, Dyscordia en Eternal Breath.”

Er hangt een grote donkere wolk boven Popcenter. Het huurhuis waar Popcenter is ondergebracht, wordt volgend jaar gesloopt. En ondanks dat de energie en goesting nog groot is, ziet Merlevede een zoveelste verhuis niet meer zitten. Popcenter zal in mei 2018 definitief de deur achter zich dichttrekken. 

Nog minder heuglijk nieuws is dat er recent ook een aantal winkels in Kortrijk de deuren sloten. Rays, dat naast vinyl ook snoep en strips verkocht, hield het nog voor zijn eerste verjaardag voor bekeken. Ook Komma In De Lucht en GTO Distroy stopten ermee.

The Vinyl Corner
Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk
+32 486 97 95 70

Kortom
Overbekeplein 6, 8500 Kortrijk
+32 472 88 13 98
brunosortino.art@gmail.com

Popcenter
Kleine Sint Jansstraat 9, 8500 Kortrijk
+32 56 32 97 70
popcenter3@telenet.be

Een volledig overzicht van alle Belgische platenwinkels vind je hier.