Ook de nacht komt goed voor de dag.

Share

De single ‘NxCHT’ van SeizoensKlanken klinkt je misschien bekend in de oren. Dat komt omdat het bijhorende album DagxNacht - het eerste album van het duo Gilles Helsen en Freek Vreys, beter bekend als SeizoensKlanken - immers al in april op de wereld werd losgelaten. De plaat oogstte veel lof.

Maar waarom las u er dan nog niets over op onze website? Simpel: na de cd liet de vinyl even op zich wachten. Dat die er later is, hoeft niemand te verwonderen. Net als hun cd brengen de mannen van SeizoensKlanken de vinyl uit in eigen beheer. En dat kost tijd en geld. Vooral dat laatste was niet evident. De cd uitbrengen was een leerproces en dat heeft ervoor gezorgd dat de vinyl-release enigszins anders werd aangepakt. Zo kozen Freek en Gilles ervoor om de kilometerteller van hun minivan niet nodeloos de hoogte in te jagen en gingen ze in zee met N.E.W.S om hun plaat overal in de rekken te krijgen. Een juiste beslissing.

A perfect match.

Gilles Helsen en Freek Vreys waren er zeer op gebrand hun plaat op vinyl uit te brengen. Hun Dag-Nacht concept komt immers op geen enkele andere drager zo goed tot zijn recht. Het album bestaat uit twee hoofdstukken, met twee keer vier nummers. Dag vs. Nacht iets wat perfect op beide zijden van de plaat past. A perfect match.

Het artwork - een ontwerp van Siebe Le Duc - is de kers op de taart. Gilles: “Siebe heeft ons idee perfect omgezet in een heel erg mooi vormgegeven hoes. Siebe werkte speciaal voor ons met knipsels uit oude encyclopedieën en maakt ook alle andere artwork. Dat Siebe knipsels gebruikt voor zijn collages sluit aan bij hoe wij muziek maken.” Als musicoloog en artistiek coördinator bij Musica in Neerpelt heeft Gilles al jaren een passie voor soundscapes en omgevingsgeluiden. Zo verwerkte hij stadsgeluiden van Kopenhagen in ‘Ethel's Dream’. Gilles: “Maar onze muziek gaat verder dan louter dit soort fragmenten. We proberen constant de sfeer te bepalen door het samenbrengen van geluiden en samples en zo een nummer om de 10 seconden een andere richting te laten uitgaan. Dit typeert alle nummers op dit album.”

Vroege vogels.

Freek: “We hebben lang getwijfeld over het financiële luik van een release op vinyl. Daarom kozen we ervoor om met pre-orders te werken. Met als voorwaarde dat we binnen de week 30 pre-orders moesten hebben om door te gaan met de release. Onverhoopt werden dat er meer dan 50. En daar zijn we heel blij mee, want vinyl is in vergelijking met digitaal of cd toch meer een totaalervaring. Je maakt een soort commitment met de muziek door de plaat op te leggen. Door met pre-orders te werken, hebben we meteen 70 procent van de kosten kunnen dekken. We zijn die vroege vogels dan ook ontzettend dankbaar.”

Het Stad en de parking.

In veel interviews wordt SeizoensKlanken gelinkt aan ‘t Stad. Toch zijn beide heren geboren en getogen in Geel. En ondanks het feit dat Freek nog studeert in Antwerpen, Gilles er gedomicilieerd is en Antwerpen de stad is waar de band de meeste shows speelt, werden alle nummers gemaakt in de repetitieruimte in Geel. Daar - in een achterbouw van de winkel van Gilles’s ouders - kunnen Gilles en Freek hun ding doen, zonder kopzorgen over huur of tijdsbeperkingen.

Team SeizoensKlanken.

Gilles: “Alle tijd die je nodig hebt om praktische zaken te regelen, is tijd die je verliest om muziek te maken. En dat wringt. Daarom ben ik ook 4\5 gaan werken, om alles te kunnen bolwerken. SeizoensKlanken is naast ons en Siebe, ook Jasper onze producer, Pé onze live mixer en Niel onze booker. Samen zijn we SeizoensKlanken. We doen bijna alles zelf. De mastering van DagxNacht hebben we wel laten doen door Jerboa Mastering, een absolute aanrader!”

Freek: “In april hadden we drie ambities: DagxNacht uitbrengen op vinyl, veel shows spelen in de zomer en een nieuwe plaat uitbrengen in 2018.” Trots meldt SeizoensKlanken dat de eerste twee binnen zijn. En voor die nieuwe plaat mikken ze nog altijd op 2018.

What’s in a name?

Met SeizoensKlanken als groepsnaam kozen ze resoluut voor een eigen identiteit.
Freek: “Een Engelse naam nemen is makkelijk, maar met deze misschien moeilijk uit te spreken naam vallen we niet onder de noemer eenheidsworst.”
Giles: “NxCHT heette eerst BLX omdat daar field recordings in zitten die we in Brussel hebben gemaakt. Een ander nummer had als werktitel ‘Official Euro 2016 theme song’, omdat het toen EK was en onze ambitie was om de theme song te maken. Eens de plaat af was, klonk dat compleet belachelijk en hebben we deze ‘Orient’ gedoopt. Maar die titelkeuzes hebben we pas helemaal op het einde gedaan.”

Live is live

Gilles: “Voorlopig spelen we live ons volledige album zonder hulp van andere muzikanten. Maar de kans is groot dat we later met een echte drummer gaan spelen. En voor het volgend album staat er qua bezetting nog niets vast. Nieuwe muziek maken met een nieuwe bezetting is niet moeilijk. Maar oude nummers verwerken om met die nieuwe bezetting te gaan spelen, is vaak een ander paar mouwen. Kijk naar de laatste toer van Soulwax.”

SeizoensKlanken lijkt zowel te passen in een sferische lounge venue als in een donkere club. Ga hen zien, overdag of ‘s nachts. They’ll blow you away!