Op zoek naar de locatie van Belgische platenhoezen

Share

Wat hebben de Vismijn in Nieuwpoort, een treinspoor in Oppuurs en een boom in Kieldrecht gemeen? Het zijn alle drie locaties die op de foto van een Belgische platenhoes staan afgebeeld en vandaag voorkomen in het gloednieuwe project van fotograaf Jurgen Vantomme. Aangetrokken door de originele foto gaat hij op zoek naar zulke plekken om er dan, met de platenhoes in de hand, een nieuwe foto van te maken. Het levert amusante beelden op die verschijnen op de instagram van Vantomme.

De fotograaf is niet verlegen om een straf project. Voor ‘Groundhopping in Belgium: a photographic journey’ bezocht hij acht jaar lang voetbalvelden doorheen het ganse land. Gewapend met de camera legde hij de charme van aftandse stadions en plattelandsveldjes vast. Dat leidde tot het charmante boek ‘Offside’ (Lannoo) en heel wat binnen- en buitenlandse persaandacht. Op zoek naar een nieuwe uitdaging kwam Vantomme het boek ‘Covers: Retracing Reggae Record Sleeves in London’ van de Britse fotograaf Alex Bartsch tegen. “Ik heb altijd erg van reggae gehouden, vroeger was ik samen met een vriend actief als dj onder het pseudoniem ‘Greenshen Sound’. Toen ik het boek ontdekte, vatte ik meteen het plan op om iets gelijkaardigs in België te doen.” 

Covers: Retracing Reggae Record Sleeves in London from Alex Bartsch on Vimeo.

Vantomme beperkt zich daarbij niet tot één muziekgenre, maar kiest voor het Belgische landschap als rode draad. Hij laat daarbij niets aan het toeval over en gaat als een vorser nauwkeurig te werk. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik ben begonnen met het bekijken van alle Belgische LP’s op Discogs, je kan dat aanduiden in een zoekopdracht, zo’n 12000 stuks in totaal. Elke plaat die me dan interesseerde kocht ik aan. Ik ging ook op bezoek bij Jan De Smet van De Nieuwe Snaar, ook een verwoed platenverzamelaar (lees hier ons collectors interview met Jan). Die gaf me een grote stapel mee. En dan was het zoeken geblazen naar de exacte locatie. Via internet kwam ik vaak al een heel eind. Of via vrienden, door rond te vragen. Ik heb zo al een 40 à 50-tal foto’s klaar en deel er nu geregeld eentje via m’n Instagram account.”

Hooverphonic - The Magnificent Tree

“Na wat zoekwerk op het internet ontdekte ik dat iemand hier een blogpost over had geschreven. Het bleek om een wielertoerist te gaan die op één van z’n tochten de boom had herkend en er zelf een foto van had genomen. De bewuste boom bevindt zich op de Oud Arenberg in Kieldrecht, op de kruising met de Hertogenstraat.”

The Paranoiacs - Sometimes Teenage Is Spelt T.N.T.

“Hiervoor contacteerde ik de zanger van de band. Die beantwoordde meteen m’n e-mail met de locatie van de foto, aan een spoorlijn in Oppuurs. Dat ging vlot.”

De gouden successen van Cam. Blanckaert

“Dit is aan de Vismijn in Nieuwpoort, die herkende ik meteen. Ik ga als van kleins af naar Nieuwpoort en ken het daar vanbinnen en vanbuiten.”

Op de Instagramaccount van Jurgen Vantomme staan nog een aantal pareltjes, getrokken aan het Stationsplein in Roeselare, het Congresplein en Atomium in Brussel, de voetgangerstunnel onder de Schelde in Antwerpen of het Gravensteen in Gent. Hij blijft enthousiast uitkijken naar nieuwe foto’s, maar ondervindt ook een aantal moeilijkheden. “Niet alle foto’s op platenhoezen zijn bruikbaar. Soms zijn ze zo getrokken dat ze echt niet herkenbaar zijn of zijn de plekken waar ze getrokken zijn simpelweg verdwenen. Ook lastig zijn die plekken waar door de jaren heen werd bijgebouwd, waardoor de oorspronkelijke foto nog onmogelijk kan worden nagebootst. Zo kan ik een foto op de Groenplaats in Antwerpen niet meer nemen omdat er ondertussen een ingang naar een ondergrondse parking is neergeplant.” 

Maar Vantomme geeft de moed niet op, in tegendeel. Hij begon zijn foto’s te delen via sociale media net om het project nieuwe zuurstof te geven. “Wellicht zijn er nog wel platenhoezen die aan m’n aandacht zijn ontsnapt. En ik heb ook nog heel wat hoezen waarvan ik de locatie nog niet kon lokaliseren. Ook daar kan ik wellicht wel wat hulp bij gebruiken.”

Zoals bijvoorbeeld deze twee platenhoezen:

Wie Jurgen kan helpen met het lokaliseren van deze twee platenhoezen, of wie leuke platenhoezen wil tippen: info@groundhopping.be