These cats are made for spinning.

Share

Naast zijn job als artistiek directeur van België's mooiste concertzaal Ancienne Belgique is Kurt Overbergh befaamd om zijn exposities rond MEOW records. En daar vind je steevast een Lenco-platenspeler uit de jaren ‘70. En Kurt’s liefde voor deze viervoeter uit zich ondermeer in het verzamelen van platen met poezenhoezen, netjes gerangschikt in vijfendertig categorieën.

De Lenco L75 kreeg Kurt via zijn vader en is daarom van grote emotionele waarde. De platendraaier speelt grammofoon- en langspeelplaten van 16, 33, 45 en 78 toeren. En het is die platenspeler waar Kurt in zijn jonge jaren al zijn plaatjes op draaide. Naald na naald werd versleten. In afwachting van het afronden van de verbouwingen ten huize Overbergh en een definitieve stek, reist de L75 trots mee met Kurt’s MEOW-expo’s doorheen het Vlaamse land én daarbuiten. Mét slipmat. Geen gewone natuurlijk, maar eentje van - hoe kan het ook anders - Fatkat Records.

In zijn woonkamer grijpt Kurt terug naar een legendarische Japanse draaitafel: de Technics SL 1210 MK2. Kurt kocht deze een tiental jaar geleden in een zwarte uitvoering en is sindsdien verknocht aan het gebruiksgemak: “Het moet zowat de meest robuuste en functionele platenspeler ooit gemaakt zijn. Snel starten en stoppen, jaar in jaar uit, zonder problemen.”

Naast katten heeft Kurt ook een voorliefde voor jazz en 78-toerenplaten. Ook in zijn professionele leven. Zo vierde AB samen met Flagey dit jaar de 100ste verjaardag van de jazz. Daar draaiden de dj’s enkel met 78-toerenplaten. Kurt: “Mijn fascinatie voor 78-toerenplaten wordt door veel mensen gedeeld en de interesse was bijgevolg groot.”

Als decorstuk is deze platenspeler een echte sfeermaker

Logisch dus, dat Kurt ook een ‘His Master's Voice Turntable’ in zijn bezit heeft. Deze grammofoonspeler ging steevast mee op toer met een andere project van Kurt: nummers van Billie Holiday en ‘spoken word’ vermengen tot één grote geluidscollage. Kurt: “Als decorstuk is deze platenspeler een echte sfeermaker. Hij doet het nog maar moet dringend eens gereviseerd worden.”

Kurt is trouwens een grote fan van Harry Everett Smith, die massa’s 78-toerenplaten heeft behoed van de ondergang door ze uit te brengen op vinyl. Want vergis je niet, die oude platen werden vervaardigd uit shellack. En in de jaren 40 werden die massaal omgesmolten tot militair materiaal. Veel muziek is op die manier definitief verloren gegaan.

Volgende week draaien we plaatjes ten huize Bob Driege (Vynilla).